Az esküvői blogod.

Vizio

Vizio

Mit tehetünk, ha elmarad az esküvőnk a járvány miatt?

2020. április 12. - Vizio Esküvő

blog_bejegyzes_3_image_1.jpg

Nincs könnyű helyzetben az, aki az elkövetkező hetekben, hónapokban tartaná esküvőjét. A koronavírus ugyanis alaposan felkavarta az állóvizet: a korábbi, jól tervezhető állapotot felváltotta egy zavaros, bizonytalan időszak, amelynek jelenleg senki nem tudja, hogy mikor lesz vége.

Ez most nem a nagy lagzik időszaka

Kezdjük az elején: a kormányzat 2020. március 28-tól kijárási korlátozást vezetett be, eredetileg április 11-ig, ezt azonban 2020. április 9-én határozatlan időre meghosszabbították. Ez az esküvőre készülők számára azt jelenti, hogy nagy eséllyel nem lehet megtartani az eredetileg tervezett, akár sokszáz fős lagzit. Kétségtelen tény, hogy a kijárási korlátozást részletező rendelet szerint polgári házasságkötés szűk családi körben megtartható, ám ezen túl egy klasszikus, esküvői rendezvényhelyszínen szervezett lakodalomra már nincs lehetőség.

Sokak számára azonban ez is az esküvő része, így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mit lehet tenni? Nos alapvetően két lehetősége van a szerelmespárnak: az egyik, hogy módosítanak a jelenlegi szerződéseken egy új időpontra megszervezett esküvő reményében vagy felmondják a különféle esküvőszervező szolgáltatókkal a megállapodást. 

A legjobb lehetőség: ha módosításra kerül a sor

Nézzük sorban: a lehető legjobb, ha a szerelmespár és a szolgáltató meg tud egyezni abban, hogy az eredetileg megkötött szerződésen módosítanak, itt azonban több dologra is fel kell készülni. Az első és legfontosabb az ár. Nagy esély van ugyanis rá, hogy egy év végi, vagy akár a 2021-es esküvői szezonra tervezett lagzi esetén a szolgáltató már a jelenleginél magasabb árat határoz meg. Különösen az okozhat bosszús pillanatokat, hogy az idei esküvői szezon hiánya miatt elúszott bevételeket valahol pótolni kell: ezt pedig bizonyára az elkövetkező időszakban megszervezett esküvők megrendelői fogják kifizetni.

A második probléma a különféle szolgáltatók időbeosztásával lehet. Hiába választottunk ki ugyanis egy zenekart, egy fodrászt vagy akár egy ceremóniamestert, ha az illető már korábban megkötött egy szerződést valaki mással az általunk preferált új időpontra. Ezért ajánlott mihamarabb felvenni a kapcsolatot a különféle szolgáltatókkal, hogy még idejében módosítható legyen a már megkötött egyezség.

Amikor nem teljesül a szerződés

Ezekkel kapcsolatban jön a következő helyzet: mi van akkor, ha az árban vagy az időpontban nem sikerül közös nevezőre jutni? Nos, mielőtt bármit is teszünk, üljünk le és higgadtan olvassuk el az eredetileg megkötött megállapodást.

Jelen helyzetben a legnagyobb esély arra van, hogy az adott szerződés ellehetetlenül: erre egy egyszerű példa, hogy az esküvő időpontját május 5-ére tűztétek ki, a lagzit viszont a veszélyhelyzet miatt nem lehet megtartani. Mivel a veszélyhelyzetért senki nem vonható felelősségre (hiszen amikor megkötötték sem ti, sem a szolgáltató nem számított arra, hogy ez jön). Úgy a megbízott szolgáltatónak vissza kell nektek adnia az előzőleg kifizetett foglalót. Emellett az előleg is visszajár - pontosabban az a része, amit még nem teljesített. Ha tehát egy esküvői fotós már elkészítette rólatok a jegyes fotókat, úgy annak összegét az előlegből le kell vonnia.

Mi van akkor, ha felmondanám a szerződést?

Egy fokkal nehezebb a helyzet, ha a szerződés klasszikus felmondással szűnik meg: ez például akkor is megeshet, ha már most lemondanátok az augusztusi vagy szeptemberi esküvőt. Ilyenkor ugyanis a szolgáltatónak joga van ahhoz, hogy megtartsa az általatok kifizetett foglalót, illetve akár az előleg egy részét is - ennek mértéke eltérő lehet, tehát ajánlott a már aláírt papírokat alaposan átolvasni.

Még csak most kezdeném szervezni az esküvőt, mit tegyek?

Amennyiben az esküvőtöket idén ősszel vagy jövő tavasszal tartanátok, és még csak szervezés korai szakaszában vagytok, a legjobb amit tehettek, hogy egy részletes, minden helyzetre kiterjedő szerződést készítetek. Ennek ugyanis tartalmaznia kell, hogy miről is állapodtatok meg, mennyiért teljesítené azt a szolgáltató, mik kötelezettségei, illetve azt is, hogy nektek, mint jegyespárnak mik a jogaitok, mikor kell fizetnetek és milyen egyéb, extra igényeitek vannak. Érdemes már a szerződéskötés előtt átbeszélni a szolgáltatóval, hogy mennyire rugalmas, hiszen, ha azt tapasztaljátok, hogy a hozzáállása később -egy esetleges módosítás esetén - problémákat okozhat, érdemes akár új szolgáltató után nézni.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy ez az írás pusztán tájékoztató jellegű, konkrét vitás ügyekben érdemes ügyvéddel egyeztetni, aki a jogszabályok ismeretében tud pontos tanácsokkal szolgálni.

blog_bejegyzes_3_image_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vizioeskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr9415607868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2020.04.14. 05:02:13

Örüljetek az isteni szerencsének!

sóhegy049 2020.04.14. 07:48:51

Írjuk át a történetet egy utazásra, egy korrekt irodára gondolok, mondjuk egy ázsiai országba. Mikor szerződést kötünk, előleget adunk még nincs sehol semmi... Amennyiben az utazás a járványügyi vészhelyzet miatt meghiúsul, akkor a korrekt utazási iroda a pénzt visszaadja, az utolsó fillérig. Barátomék így jártak...
Itt ahogy a poszter írja, ha már bármi is történt, azt levonja az ügynökség, ez halál biztos! Mivel itthon kevés a korrekt cég és minden szolgáltató iparág a padló közelében van, az borítékolható, hogy pénzt nem kapnak vissza. A módosított időpontot ki tudja előre? Addig egy cég padlót is foghat, vagy még ki is vesz egy kis aprót...
Ahogy olvastam a posztot, ez feltételes mód, így ha valaki még csak töpreng a jövőn, akkor várjon ki!
-

sóhegy049 2020.04.14. 07:51:27

@Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe:
Ja... Magyarországon? Ha már befizetett valaki egy ilyen történetet, az 90% bukta. Üres zsebbel nem fogja hagyni magát, legfőképp egy cég nem.

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.14. 08:03:24

@sóhegy049:
Minél több pénzt adnak ki az esküvőre, annál hamarabb el fognak válni. Saját köreimben ez a tapasztalat

ubu1a 2020.04.14. 23:39:12

Kellene arról is írni, hogy milyen lehetőségek vannak a polgári szertartással kapcsolatban, ha valaki több vendéget szeretne. Nyilván lehet halasztani. De ha mondjuk a babaváró hitel miatt ez nem opció? Vajon rávehető az állami gépezet egy kettébontott szertartásra (egyet a papírok kedvéért, egyet meg később a vendégek kedvéért)? Nevezhetjük a másodikat mondjuk megerősítő ceremóniának, vagy ilyesmi. Persze ehhez új szabályok kellenének. Esetleg a vírus lecsengésével egy gyors válás és újra esküvő?
Amúgy egyáltalán nem vagyok érintett. Csak arra vagyok kíváncsi, hogy az állam mennyire teljeskörűen gondolkodik, hogy az egyik kényszerű ideiglenes szabály káros hatásait egy másikkal egyhítse.

Vizio Esküvő 2020.04.15. 20:37:49

@ubu1a: Kedves Érdeklődő! Olyan esetekben, amikor valakinek minél hamarabb kellene a házassági anyakönyvi kivonat, érdemes úgy alakítani, hogy két tanúval szűk családdal megtörténik a polgári házasságkötés, később pedig a lagzi napján egy külön szertartáson már ott lehet az egész násznép is. Ha a jegyespár nem szeretné tudatni a násznéppel, hogy nem a lagzi napján történő szertartás a 'hivatalos', ezt is minden további nélkül megteheti.

ubu1a 2020.04.16. 02:47:54

@Vizio Esküvő: Tényleg csak érdekességképpen vetettem fel a kérdést. Köszi, hogy mégis ennyire komolyan utána jártatok. :-)

Vizio Esküvő 2020.04.17. 09:32:07

@ubu1a: igazából a fentiek lehetősége eddig is fennállt. Szívesen ;)
Üdvözlettel,
A Vizio csapata
süti beállítások módosítása