Az esküvői blogod.

Vizio

Vizio

Ki legyen a hangulatfelelős az esküvőn?

2020. június 26. - Vizio Esküvő

blog_bejegyzes_10_image_1.jpg

Szakmai, illetve személyes véleményünk is egyértelműen az, hogy minden esküvőre kell egy irányító ember, aki ismerteti a programot, terelgeti a násznépet, a háttérben koordinálja az eseményeket és megteremti a tökéletes hangulatot. Azonban azt, hogy ceremóniamestert vagy vőfélyt válasszunk az esküvő típusa válogatja. Cikkünkből megtudhatod, hogy a Te Nagy Napodon ki lenne az ideális moderátor.

Vőfély

A vőfély igazi hungarikumnak számít, önálló szakma, ő a lakodalmak első embere. A régi időkben általában a faluból választottak olyan nagyhangú, jó kiállású embereket, akik rigmusokkal, versekkel, dalokkal képesek voltak levezényelni egy egész lagzit. Ma is találkozhatunk vőfélyekkel, inkább a vidéki, hagyományokat tisztelő és szerető esküvőkön tevékenykednek. Népies ruhában jelennek meg, hagyományosan a lánykikéréssel kezdenek, az est különböző eseményeinél vicces vagy megható rigmusokat mondanak. Mikor válasszatok vőfélyt?

  • Ha nagy lakodalmat terveztek, a rokonság színe-javával
  • Ha mulatós zenekart hívtok, megőrzitek a régies hagyományokat
  • Ha a násznép nagy része az idősebb generáció tagja
  • Ha szeretitek a verseket, népies szokásokat

blog_bejegyzes_10_image_2.jpg

Ceremóniamester

A ceremóniamester az angol Master of Ceremony kifejezés fordításából ered, az esküvőt úgy vezeti le, akár egy műsorvezető. Öltönyben jelenik meg, tájékoztatja a násznépet a fontos eseményekről, és ugyanúgy szórakoztatja őket, csupán mellőzi a népies motívumokat. Játékai is modernebbek, elegánsabbak, verseket nem mond. Honnan tudjátok, hogy ceremóniamester való Nektek?

  • Ha modern vagy elegáns esküvőt terveztek
  • Ha nem ragaszkodtok a népies motívumokhoz, esetleg kellemetlenül érzitek magatokat a versektől
  • Ha a násznép nagy része a fiatalabb generáció tagja

Modern vőfély

Természetesen a vőfély és ceremóniamester ötvözete is létezik, ő az úgynevezett modern vőfély. Megjelenésében inkább ceremóniamester – elegánsan érkezik az esküvőre -, a legtöbb népi motívumot mellőzi, azonban az este bizonyos pontjain, amikor valóban illik is az adott eseményhez, verseket is mond.  Így kedvezhettek az idősebb és fiatalabb korosztálynak is, de akkor is választhatjátok, ha alapvetően modern az esküvőtök, viszont szeretnétek a hagyományokat is picit belevinni a Nagy Napba.

Moderátor

Kisebb létszámú esküvőkön nem feltétlenül van szükség CM-re vagy vőfélyre, azonban itt sem elhanyagolható egy irányító személy jelenléte. Ha családias a hangulat, kevesen vagytok, akkor is érdemes egy moderátort megkérni, hogy a főbb eseményeket ismertesse, koordinálja a vendégeket, hiszen ez nem a Ti feladatotok, nektek az a dolgotok, hogy élvezzétek életetek legboldogabb napját.

blog_bejegyzes_10_image_3.jpg

Egy-két jó tanács

Az első, és legfontosabb, hogy ne válasszatok olyan szolgáltatót, aki olyan hangulatot teremt, amelyben Ti nem érzitek jól magatokat. Persze ha nagy vidéki esküvőről van szó, akkor egyértelműen vőfélyt érdemes felkérni az est koordinálására, ám ha fele-fele arányban vannak a vendégek az idősebb és fiatalabb korosztályból, akkor csak azért ne válasszátok a vőfélyt, hogy a nagyszülőknek, szülőknek kedvezzetek, ha közben Ti kellemetlenül érzitek magatokat a versektől vagy a népies megjelenéstől. Ugyanez természetesen fordítva is igaz: ha nem a modernebb, elegánsabb előadásmódhoz vagytok szokva a több vőféllyel megrendezett esküvőt követően, akkor lehet, hogy nem a ceremóniamester a Ti emberetek.

Érdemes elkerülni az olyan felajánlásokat, amikor egy DJ vagy zenekar azt mondja, hogy ők egyébként ceremóniamesterkedéssel is foglalkoznak, mert ebből általában nem sok jó születik. Minden szolgáltatónak megvan a maga feladata, amelyre az este folyamán 100%-ban figyel. De abban a pillanatban megoszlik a figyelem, ha a zenélés közben még azt is felügyeli, hogy a torta idejében kiguruljon, vagy hogy mikor milyen programpont következik, és így már egyik szolgáltatás sem lesz maximális.

Végül van egy vitatott kérdés a szolgáltatók és menyasszonyok körében egyaránt, hogy mennyire érdemes ismerőst, rokont felkérni moderátornak. Természetesen itt is jól elsülhet a dolog, mert van, aki tényleg nagyon ügyesen konferál és irányítja az eseményeket, de sajnos a legtöbbször az ellenkezője történik. Bármennyire is legyen nagyhangú valaki a baráti társaság előtt, ha 100 ember elé kell kiállnia, könnyen elnémulhat és zavarba jöhet, ez pedig elég kellemetlen helyzeteket tud szülni. A mi álláspontunk az, hogy a barátok és családtagok élvezzék az esküvőt, ünnepeljenek Veletek, és ne dolgozzanak az este folyamán. Erre kérjetek meg szakembert.

 

A képek forrása: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://vizioeskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr7715969904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása