Az esküvői blogod.

Vizio

Vizio

Ki legyen a hangulatfelelős az esküvőn?

2020. június 26. - Vizio Esküvő

blog_bejegyzes_10_image_1.jpg

Szakmai, illetve személyes véleményünk is egyértelműen az, hogy minden esküvőre kell egy irányító ember, aki ismerteti a programot, terelgeti a násznépet, a háttérben koordinálja az eseményeket és megteremti a tökéletes hangulatot. Azonban azt, hogy ceremóniamestert vagy vőfélyt válasszunk az esküvő típusa válogatja. Cikkünkből megtudhatod, hogy a Te Nagy Napodon ki lenne az ideális moderátor.

Vőfély

A vőfély igazi hungarikumnak számít, önálló szakma, ő a lakodalmak első embere. A régi időkben általában a faluból választottak olyan nagyhangú, jó kiállású embereket, akik rigmusokkal, versekkel, dalokkal képesek voltak levezényelni egy egész lagzit. Ma is találkozhatunk vőfélyekkel, inkább a vidéki, hagyományokat tisztelő és szerető esküvőkön tevékenykednek. Népies ruhában jelennek meg, hagyományosan a lánykikéréssel kezdenek, az est különböző eseményeinél vicces vagy megható rigmusokat mondanak. Mikor válasszatok vőfélyt?

  • Ha nagy lakodalmat terveztek, a rokonság színe-javával
  • Ha mulatós zenekart hívtok, megőrzitek a régies hagyományokat
  • Ha a násznép nagy része az idősebb generáció tagja
  • Ha szeretitek a verseket, népies szokásokat

blog_bejegyzes_10_image_2.jpg

Ceremóniamester

A ceremóniamester az angol Master of Ceremony kifejezés fordításából ered, az esküvőt úgy vezeti le, akár egy műsorvezető. Öltönyben jelenik meg, tájékoztatja a násznépet a fontos eseményekről, és ugyanúgy szórakoztatja őket, csupán mellőzi a népies motívumokat. Játékai is modernebbek, elegánsabbak, verseket nem mond. Honnan tudjátok, hogy ceremóniamester való Nektek?

  • Ha modern vagy elegáns esküvőt terveztek
  • Ha nem ragaszkodtok a népies motívumokhoz, esetleg kellemetlenül érzitek magatokat a versektől
  • Ha a násznép nagy része a fiatalabb generáció tagja

Modern vőfély

Természetesen a vőfély és ceremóniamester ötvözete is létezik, ő az úgynevezett modern vőfély. Megjelenésében inkább ceremóniamester – elegánsan érkezik az esküvőre -, a legtöbb népi motívumot mellőzi, azonban az este bizonyos pontjain, amikor valóban illik is az adott eseményhez, verseket is mond.  Így kedvezhettek az idősebb és fiatalabb korosztálynak is, de akkor is választhatjátok, ha alapvetően modern az esküvőtök, viszont szeretnétek a hagyományokat is picit belevinni a Nagy Napba.

Moderátor

Kisebb létszámú esküvőkön nem feltétlenül van szükség CM-re vagy vőfélyre, azonban itt sem elhanyagolható egy irányító személy jelenléte. Ha családias a hangulat, kevesen vagytok, akkor is érdemes egy moderátort megkérni, hogy a főbb eseményeket ismertesse, koordinálja a vendégeket, hiszen ez nem a Ti feladatotok, nektek az a dolgotok, hogy élvezzétek életetek legboldogabb napját.

blog_bejegyzes_10_image_3.jpg

Egy-két jó tanács

Az első, és legfontosabb, hogy ne válasszatok olyan szolgáltatót, aki olyan hangulatot teremt, amelyben Ti nem érzitek jól magatokat. Persze ha nagy vidéki esküvőről van szó, akkor egyértelműen vőfélyt érdemes felkérni az est koordinálására, ám ha fele-fele arányban vannak a vendégek az idősebb és fiatalabb korosztályból, akkor csak azért ne válasszátok a vőfélyt, hogy a nagyszülőknek, szülőknek kedvezzetek, ha közben Ti kellemetlenül érzitek magatokat a versektől vagy a népies megjelenéstől. Ugyanez természetesen fordítva is igaz: ha nem a modernebb, elegánsabb előadásmódhoz vagytok szokva a több vőféllyel megrendezett esküvőt követően, akkor lehet, hogy nem a ceremóniamester a Ti emberetek.

Érdemes elkerülni az olyan felajánlásokat, amikor egy DJ vagy zenekar azt mondja, hogy ők egyébként ceremóniamesterkedéssel is foglalkoznak, mert ebből általában nem sok jó születik. Minden szolgáltatónak megvan a maga feladata, amelyre az este folyamán 100%-ban figyel. De abban a pillanatban megoszlik a figyelem, ha a zenélés közben még azt is felügyeli, hogy a torta idejében kiguruljon, vagy hogy mikor milyen programpont következik, és így már egyik szolgáltatás sem lesz maximális.

Végül van egy vitatott kérdés a szolgáltatók és menyasszonyok körében egyaránt, hogy mennyire érdemes ismerőst, rokont felkérni moderátornak. Természetesen itt is jól elsülhet a dolog, mert van, aki tényleg nagyon ügyesen konferál és irányítja az eseményeket, de sajnos a legtöbbször az ellenkezője történik. Bármennyire is legyen nagyhangú valaki a baráti társaság előtt, ha 100 ember elé kell kiállnia, könnyen elnémulhat és zavarba jöhet, ez pedig elég kellemetlen helyzeteket tud szülni. A mi álláspontunk az, hogy a barátok és családtagok élvezzék az esküvőt, ünnepeljenek Veletek, és ne dolgozzanak az este folyamán. Erre kérjetek meg szakembert.

 

A képek forrása: Pinterest

Miben segít egy esküvőszervező? – 4. rész

blog_bejegyzes_9_image_1.jpg

Az esküvői szolgáltatók teljes felvonultatása után cikksorozatunk utolsó részében olyan dolgokat hoztunk Nektek, amelyekről talán nem is gondoltátok volna, hogy az esküvőszervező még ebben is tud segíteni, és mennyit számít, ha folyamatosan kérdezhettek egy szakembertől a szervezés során.

Extra kívánságok

Minden menyasszony vágyik arra, hogy az esküvőjén legyen valami különleges, valami megdöbbentő, valami egyedi, amit a vendégek máshol még nem láthattak. Instagramon és Pinteresten rengeteg ilyen ötlettel lehet találkozni (példának okáért, hogy a homokszórás helyett mondjuk fröccskészítés legyen), és jó buli böngészgetni az interneten a különlegességek után. Az esküvőszervező ebben is tud segíteni, korábbi esküvőkről vagy saját kutatómunkájából tud ihletet meríteni, és mivel jól megismeri a kapcsolatotokat, hogy mik a közös pontjaitok, személyre szabott megoldásokat is tud javasolni. Plusz szolgáltatások is tartoznak ide, mint a koktélbár, a luxusautó bérlése – vagy egyéb nem hétköznapi jármű -, gyereksarok, stb. Az extraságokat elhagyva pedig segíteni tud például a szállásfoglalás folyamatában, az anyakönyvi hivatalba való bejelentéskor, esküvői weboldal készítésével, és még rengeteg dologgal kapcsolatban.

blog_bejegyzes_9_image_3.jpg

Tanácsadás

A szervezés folyamata nemcsak a megfelelő szolgáltatók ajánlásából és kiválasztásából áll. Az esküvőszervező és köztetek, ifjú pár között egy bizalmi kapcsolat alakul ki, és ő lesz az a személy, akitől bármikor bármit kérdezhettek. Folyamatosan tanácsokkal lát el benneteket, és nem ajánl olyat, ami nem passzol hozzátok vagy esetleg nem engedhetitek meg magatoknak. Rengeteg olyan kérdés merülhet fel, amelyre nem is gondolnátok: milyen esküvőre vonatkozó szabályai vannak a különböző vallásoknak; mire kell figyelni, amikor az anyakönyvi hivatalban jelzitek az egybekelésetek szándékát; milyen kedvezményeket kaphattok a helyszíntől; milyen italokat érdemes rendelni, mit vihettek be és mit nem; milyen stílusú zenét érdemes választani a bevonuláshoz vagy a koccintáshoz; hogyan épüljenek egymásra a különböző programelemek. És ez csak egy kis ízelítő abból, amivel támogat benneteket az esküvőszervező.

blog_bejegyzes_9_image_2.jpg

Olvassátok el a cikksorozat első, második és harmadik részét is.

Miben segít egy esküvőszervező? – 3. rész

blog_bejegyzes_8_image_1.jpg

Volt már szó a kifejezetten vizuális elemekről, köztük a sminkről, hajról, dekorációról, grafikáról, fotó és videóról, valamint a tökéletes helyszín és ceremóniamester kiválasztásáról is. Meg is kérdezhetnétek, hogy mi jöhet még? Ne aggódjatok, a harmadik részben is hozunk olyan dolgokat, melynél nagyon hasznos lehet az esküvőszervező közbenjárása.

Zenekar vagy DJ

A jó zene a hajnalig tartó buli elengedhetetlen kelléke. Azonban nem mindig válnak be az olyan megoldások, mint „az ismerősömnek van egy bandája, olcsón elvállalják, jó lesz” vagy a „múltkor az egyik discoban nagyon jó számokat játszott a DJ, tök jó lenne az esküvőtökre”. A jó szakember kiválasztása itt is elengedhetetlen, egy esküvőszervező pedig csak és kizárólag minőségi szolgáltatókkal dolgozik együtt, akiket már hallott élőben játszani, és tisztázottak köztük a játékszabályok. Így például biztos lehetsz benne, hogy az énekes nem fog este 10-kor matt részegen botorkálni a színpadon, vagy a DJ nem fog egész este mulatóst játszani annak ellenére, hogy Ti kifejezetten kértétek, hogy ez ne történjen meg. Az esküvőszervező abban is tanácsot ad, hogy melyiket érdemesebb választani, esetleg kombináljátok-e a zenekart és a DJ-t egymással.

blog_bejegyzes_8_image_2.jpg

 

Torta, menü

Elérkeztünk az egyik legizgalmasabb és legfinomabb részhez – hogy mit is fogunk enni az esküvőn. A torta esetében olyan cukrászokat és műhelyeket tud ajánlani az esküvőszervező, amelyek kifejezetten esküvői tortákkal (is) foglalkoznak, különleges ízeket kínálnak, és garantáltan elégedettek lesztek a végeredménnyel. Sok esetben az árba belekalkulálják a cukrászok a sütipult árát is, amely az ínycsiklandó sütemények ízléses keretek közti tálalását is magában foglalja. A másik fontos tétel a menü kiválasztása, amely mindig fejtörést okoz a párnak, hogy lehetőség szerint mindenki igényeinek megfeleljen. A helyszínek ráadásul számtalan menüsort kínálnak, ebben pedig könnyű elveszni. Az esküvőszervező segít kiigazodni rajtuk, ötleteket ad az esetleges variálásokra is, illetve tanácsot ad, hogy általánosságban mit mivel és hogyan érdemes tálalni, mekkora létszámhoz milyen kiszolgálás és hány fogás passzol, és még sorolhatnánk. A finomságokat pedig természetesen elő is kóstolhatjátok, hiszen megszervezi, hogy végig egyétek a menüsort, illetve kiválaszthassátok a torta szintjeinek ízeit, hogy biztosak legyetek abban, jó az elképzelésetek és mindenki meg lesz elégedve az esküvőn.

blog_bejegyzes_8_image_3.jpg

 

Szertartásvezető

Kétféle pár létezik a hivatalos szertartás esetében: az egyik az anyakönyvi hivatalba hívja a vendégeket, és hivatalos keretek között, előttük kötnek először házasságot. És vannak azok a párok, akik már korábban hivatalossá teszik esküjüket, viszont mivel a vendégek előtti szertartást nem egy teremben, hanem az esküvő választott helyszínén szeretnék megtartani, ezért oda már szertartásvezetőt hívnak. Az anyakönyvvezetőt nem választhatjátok meg, az adott kerülethez vagy városhoz tartozó személyt rendelik ki az esküvőre, de szertartásvezetők közül már válogathattok. Az esküvőszervező ebben az esetben is tud olyat ajánlani, aki pont a Ti szájízetek szerint fogja levezetni a szertartást, személyessé teszi az egészet, és stílusában is igazodik Hozzátok.

blog_bejegyzes_8_image_4.jpg

 

Az első és második részt is olvassátok el!

Miben segít egy esküvőszervező? – 2. rész

blog_bejegyzes_7_image_1.jpg

Korábban már írtunk arról, hogy az esküvőszervező segíteni tud a megfelelő helyszín, ceremóniamester, valamint fotós és videós kiválasztásában. Ezúttal három új szolgáltatót hoztunk Nektek, amiben szintén a segítségetekre tud lenni.

Sminkes és fodrász

Sokszor előfordul, hogy a menyasszonyok saját fodrászukat keresik fel az esküvőjük előtt, ami egyébként teljesen rendben is van, hiszen ha valakihez évek óta jársz, abban megbízol, és már biztosan kiismerte az ízlésedet. A sminkessel már kicsit más a helyzet, mivel vannak olyan kozmetikusok, akik sminkkel is foglalkoznak, de ez nem evidens. Ráadásul fodrász esetében is előfordulhat, hogy az adott személy konkrétan esküvői kontyokkal nem foglalkozik, vagy ha mégis, kiszállást nem vállal, esetleg pont a Nagy Napon nem ér rá. Az esküvőszervező sminkesével és fodrászával ez biztosan nem fordulhat elő, mivel még az ajánlat kiadása előtt egyeztet a ráérésükről, és természetesen ebben az esetben is csak olyan szakemberekkel dolgozik együtt, akik megbízhatóak és igényesek a munkájukra. Az esküvő előtt a fodrásszal és a sminkessel is találkozhatsz, megbeszélitek az elképzeléseidet, tanácsokat ad, mi állna jól Neked, és természetesen próba sminket és hajat is készít, hogy tökéletesíthessétek az arcodat és a frizurádat. Így a Nagy Napon tündökölhetsz.

blog_bejegyzes_7_image_3.jpg 

Grafikus

A grafikáról sokan úgy gondolják, hogy egy olyan tétel, amelyet házilag is meg lehet oldani, spórolva így a költségeken. Azonban ebben az esetben is felmerülhetnek problémák, különösen akkor, ha egyedi ötleteitek vannak. Rengeteg idő megtalálni például azt a nyomdát, aki különleges nyomtatási és vágási technikákat vállal, vagy órákig kell böngészni a sablonok között, mire megtaláljátok az igazit. Több tétel is van, aminél a grafika jelentősen hozzájárul az összképhez: meghívó, ültető- és asztalkártyák, menükártyák, esetleg saját logó. Erről egy korábbi cikkünkben részletesen is írtunk.  A lényeg, hogy egy grafikus az elképzeléseitekhez és ízlésetekhez igazítja az arculatot, mindent szépen, igényesen megtervez, és sokszor a nyomtatásban is segít, Nektek pedig csak a végeredményt kell élveznetek.

 blog_bejegyzes_2_image_1.jpg


Dekoráció, virágok

A vizuális vonalon maradva a jó dekoratőr és virágkötő megtalálása sem egyszerű feladat, márpedig a Nagy Napon mindent tökéletesnek szeretnénk látni. Sokszor ez a személy egy és ugyanaz, de néha érdemes külön választani a két szakmát. Semmi kétség, ez az a terület, amelyet semmi esetre sem magatoktól próbáljatok megoldani, és elsőként ne a helyi, évek óta ismert, kedves virágos néni jusson eszetekbe, aki bár nagyon szép csokrokat készít, esküvőkön még nem dolgozott. Már csak azért sem, mert gyakorlatilag ez az a tétel, amelynek a végeredményét az esküvő napjáig nem fogjátok látni. Az esküvőszervező a lehető legjobb megoldást kínálja Nektek, ráadásul a szervezés szakaszában találkozhattok a dekoratőrrel, elmondhatjátok az elképzeléseiteket, ő pedig tanácsokat ad, és a helyszínhez is igazítja a végeredményt. Mindenre gondol: az asztalokra, székekre, a ceremónia és a vacsora helyszínére, illetve a különböző csokrokra, virágdíszekre is.

blog_bejegyzes_7_image_2.jpg

Az 5 leggyakoribb hiba, amit elkövethetsz az esküvőszervezésben

blog_bejegyzes_6_image_1.jpg

 

Az idei nyár szinte biztosan nem az esküvőszervezésekről fog szólni - ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne ezzel, a mindenki életében kiemelkedően fontos eseménnyel foglalkozni. Már csak azért is, mert életetek nagy napja bizony átfogó szervezést igényel, az esetleges akadályokra pedig jobb időben felkészülni. Most bemutatunk 5 hibát, amelyeket a jegyespár gyakran elkövet - így ti már időben fel tudtok készülni:

 

Nem megfelelő helyszín

Jól tudjuk, hogy az esküvő mindkettőtök életében kiemelkedően fontos. Ez azonban nem azt jelenti, hogy érdemes kapkodni. Az egyik leggyakoribb hiba, amit a szerelmespár elkövet, hogy mindenen túlságosan hamar is “túl akarnak lenni”. Ez többek között azt jelenti, hogy villámtempóban lefoglalják az esküvőhelyszínt, megrendelik a különféle szolgáltatásokat és minden - egyébként különösen fontos - döntést elhamarkodottan hoznak meg. Ennek az egyik iskolapéldája lehet a helyszín rossz választása. Ez nemcsak azért lehet gond, mert a nagy napon derül ki, hogy például a helyszín nem akadálymentesített, vagy nem légkondicionált, de akár az is előfordulhat, hogy a meghívott vendégek nem is férnek el kényelmesen. Ugyanígy problémát jelenthet az is, ha szabadtéri esküvőt tervez a jegyespár, csak épp nem gondolnak arra, hogy mi lesz akkor, ha az időjárás nem lesz kegyes hozzájuk és esősre, szelesre fordul az idő.

 

Szakemberek hiánya

Ahhoz, hogy egy sok fős lagzi igazán maradandó élmény legyen a résztvevők számára, elengedhetetlen, hogy a háttérben egy professzionális stáb dolgozzon. Ebbe beletartozik az étel-ital kiszolgálás, a ceremóniamester, a fotós, a zenekar, de még fodrász is. Sajnos tapasztaltunk már olyat, hogy a jegyespár költséghatékony esküvőt szeretett volna, ezért mindenen igyekeztek egy kicsit faragni: sajnos az étellel sem voltak megelégedve, illetve utólag derült ki, hogy a fotós például nem megfelelő minőségű képeket készített. Mivel az esküvő - ideális esetben- egyszer történik egy ember életében, sejthető, hogy ez utóbbi komoly problémát jelentett a pár számára.

 

Másokra hallgatni

Egy jó tanács mindig hasznos. A gond csak akkor van, hogy sokszor az ismerősök, rokonok vagy épp a szülők által adott tanácsok nem azok. Gyakran tapasztaljuk, hogy a jegyespár beleesik abba a hibába, hogy annak ellenére, hogy az esküvő az ő napjuk, a végeredmény sokszor mégis inkább a családtagok vagy barátok elképzeléseinek felel meg. Nem azt mondjuk, hogy ne hallgassatok másokra, de nagyon fontos, hogy alaposan beszéljétek át a hallottakat és csak olyan döntést hozzatok, amely mindkettőtök számára megfelelő.

blog_bejegyzes_6_image_2.jpg 

Szervezetlenség

Gyakran találkozunk azzal, hogy a szerelmesek úgy gondolják, menjen minden a maga tempójában, ők nem szeretnék irányítani a násznépet különféle programokkal. Pedig ahhoz, hogy sok, nem ritkán egymást nem ismerő ember jól érezze magát elengedhetetlen, hogy bizonyos keretek között meghatározzuk a programokat. Épp ezért törekedni kell arra, hogy az esküvőnek, majd az utána történő programoknak legyen egy forgatókönyve. Természetesen nem a percre pontos meghatározás a cél, hanem az, hogy egy keretbe kerüljön életetek nagy napja. Így biztosan mindenki jól érzi majd magát.

 

Vendégek szállítása, szállásolása

Hacsak nem egy igazán kis létszámú, néhány fős esküvőről van szó, szinte biztosan jönnek olyanok, akiknek valahol helyet kell találni éjszakára. Szerencsés esetben az esküvői helyszínen ez megoldható, de előfordulhat, hogy erre nincs lehetőség: akár azért, mert a helyszínen más esküvőt is tartanak és már betelt, akár azért, mert eleve nem készülnek ekkora vendégsereg fogadására. Ugyanígy érdemes előre tervezni a vendégek szállításával is: hogyan jutnak el az esküvő helyszínére, illetve megoldható-e, hogy a távolabb lévő szállásra elvigye őket valaki az éjszaka folyamán? Lehet, hogy így leírva egyértelműnek tűnik, de találkoztunk már olyannal, amikor a jegyespár néhány nappal az esküvő előtt szembesült ezzel a problémával.

 

+1 Idegeskedés

A végére hagytunk egy, a szervezéshez nem szorosan kapcsolódó, ám mégis velejáró dolgot: az idegeskedést. Tudjuk, hogy életetek nagy napja ennek megfelelő figyelmet érdemel, de ha összeszedetten, a dolgokat átbeszélve készültök az esküvőre, biztosak vagyunk benne, hogy minden rendben lesz. A cél, hogy élvezzétek ezt a nagy napot és adjátok át magatokat az örömnek: a többit majd megoldják az általatok előre kiválasztott szakemberek.

blog_bejegyzes_6_image_3.jpg

Milyen sminket válasszak a NAGY napra?

blog_bejegyzes_5_image_1.jpg

Az esküvőn a tökéletes összkép kialakításához és a Menyasszony komfortérzetének megteremtéséhez nagymértékben hozzájárul a megfelelő esküvői smink megválasztása. Összegyűjtöttük Nektek kedves menyasszonyok, hogy milyen szempontokat ajánlatos figyelembe vennetek az esküvői sminketek kiválasztásához.

Személyiség

A legfontosabb, hogy te milyen sminket szeretsz, szoktad-e sminkelni magad a hétköznapokon. A személyiségedhez illő smink megtalálása fogja megadni az önbizalmadat. Ha egyébként is szoktál sminkelni, nem feltétlenül szeretnél annál kevesebb sminket magadon, mint amit egy átlagos hétköznapon viselsz. Ellenkező esetben pedig figyelnünk kell rá, hogy ne essünk túlzásba és ne egy ismeretlen hölgyet vegyen el a vőlegény. Az esküvői sminknél nem a menyasszony átalakításán van a hangsúly, hanem azon, hogy kiemelje a szépségét. Fontos megnézni azt is, hogy mi illik a szemed és hajad színéhez. Egy zöld szemű lánynak a rózsaszínes szemsmink árnyalatok kiemelik a szemét és csillogóvá varázsolják a tekintetét.

blog_bejegyzes_5_image_2.jpg

Ruha

A megfelelő smink kiválasztásánál figyelembe kell venni nem csak a menyasszony, de a vőlegény ruháját is, mind stílusra, mind színre. Megfigyelhetitek, hogy már a ruhaszalonokban is megkérdezik általában a vőlegény ruhájának kiválasztásakor, hogy milyen a menyasszonyi ruha. Így fog szépen összeállni a kép. Nagyon fontos tehát a tökéletes összképhez, hogy a smink igazodjon a ruhákhoz stílusban, színben, árnyalatban.

Stílus, dekor

Az esküvői smink megválasztásánál figyelembe kell vennünk az esküvő stílusát, hangulatát. A dekoráció fogja megadni a fotókhoz a hátteret. Fontos, hogy a smink és a dekoráció stílusa ne üssön el egymástól. Például vintage típusú esküvőhöz jól mehet egy egészen natúr, illetve barnás árnyalatokat tartalmazó smink, míg egy modern stílusú esküvőnél egy bevállalós menyasszony egy tusvonallal és piros rúzzsal is hódíthat.

blog_bejegyzes_5_image_3.jpg

Esküvő időpontja, évszakok, időjárás

Természetesen az sem mindegy, hogy mikor van az esküvőtök. Nyáron a 40 °C-os melegben egy vakolatot elviselni egész nap valószínűleg mindenki számára kellemetlen. Ilyenkor kevésbé vastag fedésű alapozókkal dolgozunk, hogy ne keltsen maszkhatást a smink. Az esetlegesen nagyon feltűnő bőrhibákat színkorrekcióval vagy más módszerrel tüntetjük el. Egy téli esküvő esetén a hidegben már inkább megengedhetünk magunknak egy nagyobb fedésű alapozót. A különböző évszakokban pedig a szemsmink színével is illeszkedhetünk az esküvő hangulatához.

 

Annak érdekében, hogy ezeket a szempontokat figyelembe tudjuk venni, mindig készítünk az esküvő előtt 1-2 hónappal egy próbasminket, amikor együtt átbeszéljük és kialakítjuk a tökéletes sminket annak érdekében, hogy azon a bizonyos napon már csak tündökölnöd kelljen. Kérdés esetén állunk rendelkezésedre.

blog_bejegyzes_5_image_4.jpg

Miben segít egy esküvőszervező? – 1. rész

blog_bejegyzes_4_image_1.jpg

 

Sokan azért nem dolgoznak esküvőszervezővel, mert nem is tudják pontosan, mennyi mindenben tudja megkönnyíteni a szervezés folyamatát. Vannak olyan párok, akik maceraként élik meg a sok keresgélést, a több körös telefonhívásokat és emaileket, potya találkozásokat, mielőtt megtalálják a tökéletes szolgáltatókat. Az esküvőszervező az igények felmérését követően egy előszűrést végez, és garantáltan olyanokat ajánl, akiket már ismer, látta munka közben és jónak tartja, valamint az igényetekhez passzol. De mi mindenben is tud biztos alapot szolgáltatni a szervező?

Helyszín

Az esküvőszervező több éves szakmai tapasztalatának köszönhetően számos helyszínen megfordult már, egyaránt ismeri az adott épület, terem előnyeit és hátrányait. Ráadásul a magánjellegű utazásoknál, illetve a rendezvénymeghívások alkalmával nem csak a szórakozásra figyel, hanem felméri a hely adottságait, ahol éppen tartózkodik, és felteszi magában a kérdést: vajon alkalmas lenne egy esküvő megtartására. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy amikor wellness hétvégén van az ember például egy visegrádi szállodában, akkor megrögzötten próbál bekéredzkedni a rendezvénytermekbe vagy beszélni a bankett menedzserrel – bár sokszor ez is hasznos lehet. Az éberség, amikor rendezvényhelyszínről van szó, szakmai ártalom, akarva akaratlanul is méregetjük a környezetünket ilyen szempontból. Viszont pontosan ezért biztosak lehettek benne, hogy bármilyen helyszínt vagy témát is álmodtatok meg, legyen az vintage, falusi pajtahangulat, luxuskastély, egyszerű, de elegáns étterem, kültéri vagy beltéri esküvő, biztosan minden típusra meglesz a tarsolyában a megfelelő ajánlat.

blog_bejegyzes_4_image_3.jpg

Ceremóniamester

Főleg nagyobb esküvőknél szinte elengedhetetlen a ceremóniamester személye, aki összefogja a násznépet, megteremti a hangulatot és tájékoztat a következő eseményekről. Ő egyben az esküvőszervező tökéletes segítője is, hiszen amíg a CM a középpontban van, mindenki rá figyel és egy-két feladatot észrevétlenül terelget, addig az esküvőszervező 100%-ban oda tud figyelni a háttéreseményekre, hogy a kulisszák mögött minden rendben legyen, minden pontosan elő legyen készítve. A megfelelő ceremóniamester kiválasztásánál számos tulajdonságra kell odafigyelni a kommunikációtól kezdve a megjelenésen át a tapasztalatig, és mivel minden párnak más igényei vannak, más személyiségek, így más ember is fog hozzájuk passzolni. Itt nagyon fontos a személyes találkozás is, így nem elég, hogy több személy közül választhattok az ajánlatban, még szemtől szemben is kérdezhettek tőle az esküvőszervezőnek köszönhetően.

blog_bejegyzes_4_image_4.jpg

Fotós és videós

A nagy napotok elengedhetetlen háttérszereplői a fotósok és videósok – ők örökítik meg a megható, aranyos, vicces és szép pillanatokat, amelyeket bármikor szívesen vesztek majd elő és néztek végig. Az esküvőszervező az igényeteknek megfelelően több fotóst és videóst is ajánl, akiknek a képeit és filmjeit is megnézhetitek. Amennyiben nincs határozott véleményetek abban, milyen irányba is szeretnétek elindulni, több stílust is mutat Nektek, hiszen vannak, akik a hagyományos vonalat kedvelik és hosszabb, mindent megörökítő videókat szeretnének, de olyanok is, akiknek inkább a hangulat, az érzelmek megjelenítése a fontos, és esetleg olyan fotóssal dolgoznának, akik újszerű beállításokat alkalmaznak, vagy folyamatosan keresik a művészi helyszíneket és szögeket. A szervező amellett, hogy itt is megkímél benneteket a hosszú keresgéléstől, megment benneteket az egyik lehető legrosszabb helyzettől. Képzeljétek el, hogy kézhez kapjátok a képeket és a videót, leültök a laptop elé és izgatottan belenéztek, de a végeredményt látva csalódottan úgy érzitek, nem jól választottatok. Minden pár rémálma, amikor azt látja, hogy a képek nem elég élesek, a fotós nem kapta el az este legszebb pillanatait, vagy sok helyen sötétek a felvételek, a nyitótánc helyett a részeg barátok vannak a felvételen, stb. Megismételhetetlen pillanatokról van szó, amit egyetlen egyszer lehet megörökíteni. Természetesen nagyon fontos, hogy csak akkor mondjatok igent egy ajánlásra, ha valóban úgy érzitek, tetszenek az adott művész munkái és Ti is hasonlót szeretnétek. Ha magatok keresnétek, fogadjatok el egy jó tanácsot – akinek nincs weboldala, és azt állítja, már tizenéve ezzel foglalkozik, mégsem tud referenciát felmutatni, vele inkább ne szerződjetek.

blog_bejegyzes_4_image_5.jpg

Folytatás következik.

Mit tehetünk, ha elmarad az esküvőnk a járvány miatt?

blog_bejegyzes_3_image_1.jpg

Nincs könnyű helyzetben az, aki az elkövetkező hetekben, hónapokban tartaná esküvőjét. A koronavírus ugyanis alaposan felkavarta az állóvizet: a korábbi, jól tervezhető állapotot felváltotta egy zavaros, bizonytalan időszak, amelynek jelenleg senki nem tudja, hogy mikor lesz vége.

Ez most nem a nagy lagzik időszaka

Kezdjük az elején: a kormányzat 2020. március 28-tól kijárási korlátozást vezetett be, eredetileg április 11-ig, ezt azonban 2020. április 9-én határozatlan időre meghosszabbították. Ez az esküvőre készülők számára azt jelenti, hogy nagy eséllyel nem lehet megtartani az eredetileg tervezett, akár sokszáz fős lagzit. Kétségtelen tény, hogy a kijárási korlátozást részletező rendelet szerint polgári házasságkötés szűk családi körben megtartható, ám ezen túl egy klasszikus, esküvői rendezvényhelyszínen szervezett lakodalomra már nincs lehetőség.

Sokak számára azonban ez is az esküvő része, így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mit lehet tenni? Nos alapvetően két lehetősége van a szerelmespárnak: az egyik, hogy módosítanak a jelenlegi szerződéseken egy új időpontra megszervezett esküvő reményében vagy felmondják a különféle esküvőszervező szolgáltatókkal a megállapodást. 

A legjobb lehetőség: ha módosításra kerül a sor

Nézzük sorban: a lehető legjobb, ha a szerelmespár és a szolgáltató meg tud egyezni abban, hogy az eredetileg megkötött szerződésen módosítanak, itt azonban több dologra is fel kell készülni. Az első és legfontosabb az ár. Nagy esély van ugyanis rá, hogy egy év végi, vagy akár a 2021-es esküvői szezonra tervezett lagzi esetén a szolgáltató már a jelenleginél magasabb árat határoz meg. Különösen az okozhat bosszús pillanatokat, hogy az idei esküvői szezon hiánya miatt elúszott bevételeket valahol pótolni kell: ezt pedig bizonyára az elkövetkező időszakban megszervezett esküvők megrendelői fogják kifizetni.

A második probléma a különféle szolgáltatók időbeosztásával lehet. Hiába választottunk ki ugyanis egy zenekart, egy fodrászt vagy akár egy ceremóniamestert, ha az illető már korábban megkötött egy szerződést valaki mással az általunk preferált új időpontra. Ezért ajánlott mihamarabb felvenni a kapcsolatot a különféle szolgáltatókkal, hogy még idejében módosítható legyen a már megkötött egyezség.

Amikor nem teljesül a szerződés

Ezekkel kapcsolatban jön a következő helyzet: mi van akkor, ha az árban vagy az időpontban nem sikerül közös nevezőre jutni? Nos, mielőtt bármit is teszünk, üljünk le és higgadtan olvassuk el az eredetileg megkötött megállapodást.

Jelen helyzetben a legnagyobb esély arra van, hogy az adott szerződés ellehetetlenül: erre egy egyszerű példa, hogy az esküvő időpontját május 5-ére tűztétek ki, a lagzit viszont a veszélyhelyzet miatt nem lehet megtartani. Mivel a veszélyhelyzetért senki nem vonható felelősségre (hiszen amikor megkötötték sem ti, sem a szolgáltató nem számított arra, hogy ez jön). Úgy a megbízott szolgáltatónak vissza kell nektek adnia az előzőleg kifizetett foglalót. Emellett az előleg is visszajár - pontosabban az a része, amit még nem teljesített. Ha tehát egy esküvői fotós már elkészítette rólatok a jegyes fotókat, úgy annak összegét az előlegből le kell vonnia.

Mi van akkor, ha felmondanám a szerződést?

Egy fokkal nehezebb a helyzet, ha a szerződés klasszikus felmondással szűnik meg: ez például akkor is megeshet, ha már most lemondanátok az augusztusi vagy szeptemberi esküvőt. Ilyenkor ugyanis a szolgáltatónak joga van ahhoz, hogy megtartsa az általatok kifizetett foglalót, illetve akár az előleg egy részét is - ennek mértéke eltérő lehet, tehát ajánlott a már aláírt papírokat alaposan átolvasni.

Még csak most kezdeném szervezni az esküvőt, mit tegyek?

Amennyiben az esküvőtöket idén ősszel vagy jövő tavasszal tartanátok, és még csak szervezés korai szakaszában vagytok, a legjobb amit tehettek, hogy egy részletes, minden helyzetre kiterjedő szerződést készítetek. Ennek ugyanis tartalmaznia kell, hogy miről is állapodtatok meg, mennyiért teljesítené azt a szolgáltató, mik kötelezettségei, illetve azt is, hogy nektek, mint jegyespárnak mik a jogaitok, mikor kell fizetnetek és milyen egyéb, extra igényeitek vannak. Érdemes már a szerződéskötés előtt átbeszélni a szolgáltatóval, hogy mennyire rugalmas, hiszen, ha azt tapasztaljátok, hogy a hozzáállása később -egy esetleges módosítás esetén - problémákat okozhat, érdemes akár új szolgáltató után nézni.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy ez az írás pusztán tájékoztató jellegű, konkrét vitás ügyekben érdemes ügyvéddel egyeztetni, aki a jogszabályok ismeretében tud pontos tanácsokkal szolgálni.

blog_bejegyzes_3_image_2.jpg

Minden, amit az esküvői grafikákban rejlő lehetőségekről tudni érdemes

blog_bejegyzes_2_image_1.jpg 

Megtaláltátok a tökéletes esküvői helyszínt, fotóst, zenekart és szeretnétek elkészíteni a nagy napról hírt adó meghívókat is? Ha szeretnétek a vendégeitek számára igazán maradandó ajándékot adni, akkor felejtsétek el a legközelebbi gyorsnyomdát és gondolkozzatok egyediben. Ebben az írásunkban 5 + 1 tippet adunk arra, hogy milyen grafikai lehetőségek varázsolhatják emlékezetessé életetek nagy napját.

1. Arculat

Ahogy nincs két ugyanolyan szerelmes pár, úgy nincs két egyforma esküvő sem. Nektek is van egy saját stílusotok, ízlésvilágotok, amelyet érdemes az esküvői arculatba is belecsempészni. Ez, az egyszerűen csak a Ti arculatotoknak is nevezhető látványvilág (logó, színek, betűtípusok, stb.) bármilyen felületen megjelenhet, amivel a világ tudtára adhatjátok, hogy személyiségetek és esküvőtök egyszeri és megismételhetetlen.

2. Saját logó

Ha van valamilyen esküvői grafikai elem, ami garantáltan rólatok szól, az a ti logótok. Ez ugyanis olyan arculati elem, amely nemcsak, hogy egyedi, de biztosan emlékezetes marad annak, aki ott volt a nagy napotokon. Ráadásul ez keretet is adhat az esküvői kellékeknek: ezzel az elemmel tudjátok összekapcsolni az összes esküvői grafikát a felkérőlaptól kezdve az üvegcímkéken át az esküvői plakátokig és albumokig. A párok logói általában a keresztneveik kezdőbetűiből készülnek a végeredmény pedig mindig egyedi és összetéveszthetetlen.

3. Meghívó

A klasszikus és általában legfontosabb információs eszközünk a meghívó, amelynek végtelen számú formája létezhet. Úgy is mondhatjuk, hogy a meghívókat illetően csak a költségek szabnak határt a kreativitásnak. Legyen szó akár látványos grafikai elemekről vagy kreatív nyomdai megoldásokról (lakkozás, dombornyomás, egyedi papírok), napjainkban már szinte bármi megvalósítható az igazán egyedi és maradandó végeredményért. Arra azért érdemes figyelni, hogy bár a meghívókra a legfontosabb információkon túl tehetünk hosszabb szöveget is, célszerű inkább kreatív megoldásokat alkalmazni, amelyek jobban megragadják a szemet.


blog_bejegyzes_2_image_2.jpg

4. Ültető- és asztalkártyák

Az előző ponthoz hasonlóan itt is szinte végtelen kreativitásra és egyediségre van lehetőségünk. Itt maximum azon felületek mérete szabhat határt, ahova ezen elemeket szánjuk. Mivel ezek a kártyák általában kis méretűek, ezért főleg a nevek és a számozások kerüljenek rájuk. Ugyanakkor formájukkal és anyagukkal kimondottan különlegessé tehetők. Igény esetén gondolkodhatunk például teljesen egyedi (kör, szív, stb.) formátumú asztalkártyában, illetve az ültetőkártyák sem csak papír alapúak lehetnek (igen hangulatos pl. a fára készített ültető sorrend).

5. Menükártyák

Minden esküvőn fontos szerep jut a menükártyáknak, tapasztalatból állítjuk, hogy szeretik és használják a vendégek. Érdemes tehát egységes arculatú menükártyában gondolkodni, hiszen még egy ilyen apróság is nagyon jó képet tud festeni Rólatok. Méretéből kifolyólag kimondottan olcsó tétel, de mégis az esküvő ideje alatt az egyik leggyakrabban olvasott anyag. Hiánya esetén garantáltan várhatóak lesz a „Később mit lehet még fogyasztani?” típusú kérdések. Mivel a fogyasztás minden esküvőnél és helyszínnél máshogy alakul, ezért a menükártyán ezeket az információkat is egyértelművé kell tenni a későbbi, kellemetlen félreértések elkerülése végett.

 

blog_bejegyzes_2_image_3.jpg

+1.  Esküvői oldal

Végezetül plusz egy tipp: érdemes lehet esküvői weboldalt is készíteni, amelyen megtalálhatók az esküvő legfontosabb információi. Így a meghívottak egyszerűen, akár a telefonjukról böngészve megtudhatják az esetleges, felmerülő kérdéseket.

5 tipp a tökéletes esküvői videós kiválasztásához

blog_bejegyzes_1_image_2.jpg

 

Kitűztétek az esküvő időpontját, keresitek az álomhelyszínt, igyekeztek kiválasztani a legmenőbb szolgáltatókat, de fogalmatok sincs, mi tesz igazán jóvá egy esküvői videóst? A „jó” ugyan szubjektív fogalom, de az igazán profi videósnak van néhány ismérve, ami alapján biztosan felismerhető. Alábbi tippjeink segítséget nyújtanak a számotokra tökéletes esküvői videós kiválasztásában.

1. Nektek legyen tökéletes!

Mindenki számára egyformán megfelelő szolgáltató nem létezik, így aki a szomszéd Gizikének bevált, nem biztos, hogy számotokra is ideális lesz. Ne féljetek hát nemet mondani a barátok, rokonok ajánlására, ha nektek nem tetszenek az illető munkái, mert ez a ti napotok, magatoknak kell csak megfelelnetek.

2. Szánjatok időt a keresésre!

Ha nem az utolsó pillanatban döntöttétek el, hogy házasodtok, biztosan lesz elég idő a legjobb szolgáltatók kiválasztására. A fotós és az esküvői videós ez esetben különösen fontos, hiszen az ő munkáik alapján idézitek majd fel az emlékeket öt, tíz vagy akár húsz év múlva is. Ne vegyétek fél vállról a feladatot, adjatok időt magatoknak az utánajárásra!

3. Ésszel és szívvel is keressetek!

Az esküvői videósnak amellett, hogy a stílusa a ti elvárásotokat tükrözi, árban is igazodnia kell a rá szánt költségkerethez. Miután kiválasztottatok néhány, számotokra meggyőző referenciával rendelkező videóst, kérjetek részletes árajánlatot, amiben egyértelműen fel van tüntetve, melyek a fix és változó költségek. Fontos, hogy csak olyan videóst válasszatok, akinél nem számíthattok rejtett díjakra, amiket később kénye-kedve szerint felszámolhat.

4. Ragaszkodjatok az igényeitekhez!

Amikor az álomesküvőt tervezitek, nagy valószínűséggel pontos elképzeléseitek vannak a részleteket illetően. Az esküvői videóssal is bátran osszátok meg mit, hogyan terveztek és mit vártok tőle a megvalósítást illetően, mert a jó szakember a megbízó igényeit tartja szem előtt a munkája során. Ezzel együtt előfordulhat, hogy tanácsokkal is ellát titeket a felvételekkel kapcsolatban, ilyenkor nyitott szívvel fogadjátok az ötleteit bízva abban, hogy a legjobbat akarja nektek.

5. Kössetek szerződést!

A megbízható esküvői videós fontos ismérve, hogy nem fél írásba foglalni a jogait és kötelezettségeit. A szerződés mindkét felet védi: a videósotok így jó eséllyel nem hátrál ki a megbízásból az esküvő előtt egy héttel, és számára is biztonságérzetet ad, ha tudja, hogy a teljesítést követően számíthat a megbízási díjra.

5+1. Ne keress tovább!

Még mindig nem találod az igazit? Szerencséd van, mert a Vizio Esküvő videósa készséggel áll a rendelkezésedre! Kérj ajánlatot még ma!

blog_bejegyzes_1_image_1.jpg

süti beállítások módosítása